29 Mart 2009 Pazar

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin beşinci günü "abla" üç film daha görür: Kızkardeşim Evleniyor, Ulzhan, İşte Özgür Dünya!

Çocuklar uykuda; kahvaltıda olağan menü dışında Konsomasyon Taburesi'nde başlı başına en az iki yazı uzunluğunda acısıyla Naciye Hanım, yaseminli yeşil çay eşliğinde "...dedim ki bak oğlum, ölürsem beni Aziz Nesin gibi neresi olduğu belli olmayan bir mezara gömün, baban gelir, bu adamı mezarıma dahi istemiyorum..." diyerek gözyaşı dökmekte. "Çalıştırmadı beni, neymiş erkekler varmış, kendi de iş beğenip çalışmadı, aç yattım çocuklar yesin diye, birgün ortanca anne biz ne zaman zenginler gibi yumurta yiyeceğiz dedi, yumurta Fatoş Hanım yumurtayı herkes alır, onu almaya param yok..." Gözyaşı sellenir; "içimde bu lâfı yaradır, bir de bana evlâdımın acısını yaşattı! İstemiyorum, bilmesin mezarımı..." Naciye Hanım hayatı boyu üstüste iki gün çalışmışlığı olmayan, dışarıdan sigorta primlerini ödeyip emekli ettiği, kahvaltısında tulum peynirini tereyağını, cebinden sigarasını eksik etmediği 40 yıllık kocasından sözetmekte. "Ben kendime kızıyorum, niye hayır demedim, ama bize öğretmişler koca evine gelinlikle girersin kefenle çıkarsın!"

Kız kardeşim Evleniyor, yönetmen Noah Baumbach, Amerikalıların vageçilmez konusu aile: Katı, huysuz abla Nicole Kidman, özgür kızkardeşi Jennifer Jason Leigh'in Jack Black'le evlenme töreni için biraraya gelirler. Damadı beğenmeyip herkesin yaşamını kontrol etmek zorunda olduğunu sanan, "abla"nın eski hâlini anımsatan abla, işleri öylesine karıştırır ki, küçük kardeşte kendisinin de etkilendiği bir bilinçlenmeye yol açar. Sinema çıkışı, kızkardeşinin arkadaşıyla hayata bakış açısından, dayatılan batılı yaşam anlayışına karşın aslında doğulu bir toplum olduğumuzu konuşarak giderlerken, "abla"nın aklında paralellikler kurduğu abla gibiyse ne kadar çekilmez olduğu düşüncesi dolanmakta!

Volker Schlöndorff yönetiminde Ulzhan; yitirdiği ailesinin acısına dayanamayıp, Kazakistan'da şamanların ölmeye gittikleri Han Tengri Dağ'ına gitmeye kalkışan Fransız ile hasbelkader onun koruyucu meleği olan göçebe öğretmen Ulzhan'ın ve yanlarına eklenen ölmekte olan kelime satıcısı baksının oğlunun step genişliğinde, karlı dağlar serinliğinde, güzel özgün müzikle süren yolculuğu; tam bir meditasyon! At satın almaya uğradığı yerde büyükannenin, Fransız'a ilişkin torununa sorduğu "...ayâli var mıdır?" sorusu Kazak Türkçesi üzerine bayağı fikir verir.

Çıkışta "abla" kızının kuryesi kılığında işyerine uğrayıp bir arkadaşı için yaptığı makyaj ilüstrasyonlarını bırakır, Balık Pazarı'nı koklayarak Avrupa (Aynalı) Pasajı'na girer, öbür ucundan çıkar, sadece meyve suyu yapan yerde havuç suyu içer, halâ zamanı vardır, Halep Pasajı'na girer, Ortaoyuncular Sahnesi'ne uğrar, çoktaaaandır okumak istediği Ferhan Şensoy'un SON BEŞ YILIN EN İYİ MİZAH KİTABI bandrolüyle satılan Elveda SSK kitabının 3. basımını alır.

İşte Özgür Dünya! adından da anlaşılabileceği gibi bir Ken Loach filmi; "Abla" Filmekimi'nde gösterilen, ıskaladığı Özgürlük Rüzgârı'nı MovieMax'ta yakalar ama bir tırnak sökme sahnesine kadar zor dayanır. Keskin politik bakış açısıyla, insanın insana zulmünü en iyi anlatan sağlam sinir gerektiren Ken Loach sinemasından "abla" yine de uzak duramaz. Bu kez Londra'daki kaçak işçi sorununu, bıçak sırtı yaşamları ele alıp pek güzel anlatan usta, her zaman ki gibi iyi bir film yapmış.

Kızkardeşiyle izledikleri film üzerine konuşa söyleşe Halep Pasajı girişinde Cafe Krepen'e ulaşırlar, bonkör kızkardeş "abla"ya o kadar da huysuz değilim belki de dedirten, güzel bir salata ve şarap ısmarlar, yine söyleşerek Emek Sineması sokağı başına dek yürürler, kızkardeş sinemaya, "abla" Mis Sokak'taki internet cafeye yollanır.

"Abla"nın gerekli gördüğü bir açıklama: İstanbul Kültür Sanat Vakfı, bilet fiyatlarını, hafta içi ilk üç seans 3.5 YTL, diğer seanslar ve hafta sonu 8 YTL olmak üzere piyasanın bayağı altında tutarak salonların dolmasını sağlamış, bu yüzden iyi filmlere bilet bulmak çok zor! Güzel haber ise yaklaşık 50 adet filmin laser altyazı ile izledikleri örn. Karamel, Kızkardeşim Evleniyor, İşte Özgür Dünya!.. vizyona gireceği...

Hiç yorum yok: