13 Nisan 2011 Çarşamba

30. İstanbul Film Festivali onikinci gününde "abla" üç film izler: Fabrikadaki Piyano, Yolculuk, Saç

13 Nisan 2011 Çarşamba günü "abla"nın ilk filmi, yoksul ama gururlu, iyi kalpli arkadaş gruplarının, "insanlık öldü mü!" diyerek örgütlenip kör kızlara, sokak çocuklarına yardım ettiği, Yeşilçam Sinemasının siyah beyaz dönemini hatırlatır, danslı, şarkılı, eğlenceli, Çin 2010 yapımı Fabrikadaki Piyano:
Yönetmen Zhang Meng, oyuncular Wang Qian-yuan, Qin Hai-lu, Jang Shin-yeong...

Adını -"abla" grubunun Çin'e gittiklerinde görüp, Li Nehri üzerinde yaptıkları gezide bayıldıkları karstik arazi yapısıyla bir doğa harikası- Guilin'den alan işsiz Chen, yetenekli küçük kızının piyano dersleri için para bulmaya çalışırken, sahte ilâç satışıyla köşeyi dönmüş bir adam bulup kendisinden boşanma kararı alan karısı, kızın vesayetini ister. Küçük kız ise, kim piyano alırsa onunla kalacağını bildirir. Birkaçı sokak şarkıcısı, biri dominoda taş çaldığı için kolu kırılan, diğeri yıkıntılardan topladığı hurda metal satıcısı mafya babası, ortak yanları yoksullukları olan bir grup arkadaş toplanır, Chen'in kızı için bir piyano yapmaya sıvanırlar.

Yer yer komik, bazen hüzünlü film, taşıdığı nostalji tadıyla "abla"ya iyi gelir.


İngiltere 2010
yapımı Yolculuk: Yönetmen Michael Winterbottom, oyuncular Steve Coogan, Rob Brydon... Kendilerini oynayan oyunculardan Steve, kız arkadaşı ara verelim deyip Amerika'ya gidince, onunla yapmayı planladığı gurme yolculuğu için arkadaşı Rob'dan, kendisine yoldaşlık etmesini ister.

İkili bir hafta boyunca, tanınmış restoranlarda, yemesi tanıtımından kısa süren süslü, özel yemekler yer, Michael Caine, Sean Connery (Bond), Anthony Hopkins taklitleriyle idrar müsabakası yapar, zıtlaşır, didişir, ve hatta gıyabında Rob'un cenaze konuşmasını prova ederler. Festival kataloguna göre, çok eğlenceli, gurme yol filmi Yolculuk 6 bölümlük İngiliz komedi dizisinin uzun metraj film olarak kurgulanmış hali...

Türkiye-Yunanistan 2010 yapımı Saç: Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, oyuncular Ayberk Pekcan, Nazan Kesal, Rıza Akın... Kanserden ölmekte olduğundan haberdar Hamdi, penceresinden Tarlabaşı trafiğini gözlediği, peruklar yapıp sattığı dükkânının arka kısmında yaşar. Sonuna geldiği tek düze yalnız yaşamında, uzun saçını satmaya gelen Meryem ilgisini çeker. Takıntı haline getirdiği kadının peşine düşen, kocasıyla -filmin, oyunculardan rol çalan muhteşem mekânlarından- 1459 tarihli Hacıkadın Hamamı'nda tanışan Hamdi'nin gönlünde Meryem'i Brezilya'ya götürme hayâli barınır. Yönetmenin, ölüm temalı üçlemesini tamamlayan, "abla"nın çok beğendiği Rıza ile görmediği Pus'tan sonra gelen Saç, Ulusal Yarışma adaylarından...

Filmden sonra perde önüne gelen yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, oyuncular Ayberk Pekcan, Nazan Kesal, Rıza Akın, yapımcı Veysel İpek, sanat yönetmeni Natali Yeres, soruları yanıtlarlar.

"Homoerotik hamamdan sonra, (Musa'nın) .bne misin? sorusu beni rahatsız etti" soru/yorumu, film ekibinden karşılık görmez.

İkinci izleyicinin Musa'nın ile Hamdi'nin, göbektaşında, deniz kenarında, evde yere yatışlarının musalla taşını anımsatması, kusma, bedenin tepkisi... saptamaları, yönetmenin "ortak nokta ölüm, burada beden üzerinde belli ediyor kendisini, ölü yıkayan bir adamın insanların yıkandığı bir mekânda yatışı... sizin doğru okudunuz gibi" sözleriyle yanıtlanır.

Feminist olmadığını belirten bir hanım izleyicinin "ölümü kadın değil erkek bedeniyle göstermeniz, kadın bedeni göstermemeniz iyi geldi" yaklaşımı, yönetmenden "ölüm ortak payda, dominant karakter olarak ölümle karşılaşan erkeğin kırılganlığını ortaya koyduk" yanıtı alır.

Nazal Kesal "oyuncu olarak Tayfun'la çalışmak özel bir deneyim, alt metin çalışması, didikleme yapmadık," der, "Meryem zor bir karakter, az sözle o anları, durumları gözlerle ifade etmeye çalıştık"

Son olarak bir izleyici "bireyin yalnızlığını çok güzel anlattınız" der, kocanın ölümünden sonra aralarına girişinin anlamını sorar. Yönetmen "çok karşılaştığım bir soru bu" diye yanıtlar, "kendi yorumumu açıklamak istemiyorum açıkcası, bu soruyu size sordurttuğu için teşekkür ediyorum"

Hiç yorum yok: