7 Nisan 2011 Perşembe

30. İstanbul Film Festivali altıncı gününde "abla" iki film izler: Canım Komşularım, Yeni Yıl

7 Nisan 2011 Perşembe sabahı saat 8:00'de olağan yürüyüşüne geçen "abla"nın amacı, kendisiyle kahvaltı etmek isteyen sevgili arkadaşıyla Taksim'de, festival tâkının dibindeki, teknik adıyla muhallebicide buluşmak. Çok hoş bir sürpriz; arkadaşının, "abla"nın doğum haritasını çıkarıp kendine yaptığı yolculukta epey yol almasını sağlayan eşi, çok meşgul iş yaşamına bir parantez açıp katıldığı güzel kahvaltıyı, güzelim sohbetiyle renklendirir.

Kanada 2010 yapımı Canım Komşularım: Yönetmen, -"abla"nın bir önceki festivalde izleyip bayıldığı Trotsky'nin yönetmeni- Jacob Tierney, oyuncular: (Trotsky'yi oynayan) Jay Baruchel, Scott Speedman, Emily Hampshire, Xavier Dolan... Montreal'de bir apartman dairesinde iki sevgili kedisi ile yaşayan garson Louise'in komşuları, kötürüm Spencer, yeni taşınan öğretmen Victor, hayattan, kedilerden nefret eden alkolik kadın, dedikoducu apartman yöneticisidir. Kurbanlarını, -son kurban Louise'in iş arkadaşıdır- öldürüp tecavüz eden seri katili ürkerek izlemekte olan garson kız, sevgili kedileri komşusu tarafından zehirlenerek öldürüldüğünde bir kopya cinayet planlar. O ara, gecenin çok geç saatinde şaşırtıcı bir gelişme olur, evine yangın merdiveninden dönmeye çalışan Louise, iki ayağı üzerinde zıpkın gibi duran Spencer ile karşılaşır! Kara komedi gerilim türü film, sonunda Louise'in tavşana kaç, tazıya tut tavrıyla, olabilecek en iyi çözüme ulaşır. Yine de, bir "sperm" meselesi vardır ki, "abla"nın içine pek sinmez.

Norveç-Almanya-İsveç 2010 yapımı Yeni Yıl: Yönetmen Bent Hamer, oyuncular Arianit Berisha, Sany Lesmeister, Nadja Soukup... Yeni yıl arifesinde Bosna'da, eve ufak bir çam götürme sevdasına düşmüş küçük oğlan ile onu aramaya çıkmış annesini vurmaktan son anda cayan Arnavut sniper yıllar sonra yılbaşında bir gece, sığındıkları küçük bir Norveç kasabasında, sevip birlikte kaçtıkları Sırp gencinden bebek doğurur. Silah zoruyla doğuma götürülen doktor o gece, eşini çok sevdiği hisseder, bebek sahibi olma kararı alır. Yeni erkek arkadaşıyla mutlu eski eşin kapı dışarı ettiği bir baba, Noel Baba kılığında eve girer oğluna sıkı sıkı sarılır. Çok yaşlı bir karı koca, uzun yıllar önce kaçırdığı bir penaltıyı hazmedemeyip kasabayı terkeden oğullarını beklerken, oğulun yorgun kalbi yolda trende durur. Hem karısını hem de kendisini sevdiğini söyleyen adamın hediyesi şalı boynuna takıp Noel ayinine kiliseye giden, ailenin yanına oturan metres, adamın, aynı şalı takmış eşine eşarbınız ne güzel diyerek iltifat eder...

Birbirine, yüreklere dokunarak gelişen insan öyküleriyle güzel Yeni Yıl, "abla" ile kızkardeşinin klâsik festival filmi diye isimlendirdikleri formatta; laser altyazılı, vizyona hazır.

Hiç yorum yok: