17 Nisan 2011 Pazar

30. İstanbul Film Festivali son gününde "abla" üç film izler: Yağmuru Bile, Morg Görevlisi, Daha İyi Bir Dünyada

17 Nisan 2011 Pazar, festivalin son günü sabahı Fitaş 4'ün fuayesindeki patlamış mısır kokusu yüklü yağlı kalın sisi yarıp kendini salona atan "abla" ile kız kardeşi izledikleri filmin title'ı akarken bir ağızdan "festivalin en iyi filmi!" derler.

İspanya-Fransa-Meksika 2010 yapımı
Yağmuru Bile: Yönetmen Icíar Bollaín, oyuncular Luis Tosar, Gael García Bernal, Juan Carlos Aduviri... Muhteşem senaryosunu Ken Loach'un senaristi Paul Laverty'nin yazdığı, İspanya'nın 2011 Oscar adayı film, Kolomb ve işgalcilerin aç gözlülüğünü anlatan bir film yapmak üzere Bolivya'ya gelen sinemacıların, Kolomb'dan 500 yıl sonra, bu kez altın değil suyun peşindeki egemenle çatışan yerlilerin trajedisine tanık ve ortak oluşlarını anlatır.

Günde 2 dolarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan yerel halkın, kendilerinden yılda 450 dolar su vergisi ödemelerini isteyip, yağmur suyunu bile biriktirmelerini yasaklayan Amerikan şirketine direnişinin, işbirlikçi iktidarın taşa karşı mermi kulladığı çatışmalarda ölümlere, sakat kalmalara neden olan, Kolomb'unkiyle içiçe örülmüş harika hikâyesinin, Cochabamba Kasabası Belediye binasında geçen muhteşem sahnesi, filmin, "abla"nın, yıldız listesinin
-tartışmasız- birinci sırasına oturmasını sağlar.

Laser altyazılı film vizyona hazır!


Şili-Meksika-Almanya 2010 yapımı
Morg Görevlisi: Yönetmen Pablo Larraín, oyuncular Alfredo Castro, Antonia Zegers, Jaime Vadell... İki yıl önceki festivalin Altın Lale ödüllü filmi -sevimsiz- Tony Manero'nun baş oyuncusu Alfredo Castro, bu kez Allende iktidarının son günlerinde, başkentteki küçük evinin karşısında oturan dansçıya âşık, yalnız morg görevlisi rolünde. Kalabalık asker grubu önünde Allende'nin cesedine otopsi yaparken, başının teknik olarak hedef tahtası olarak kullanıldığı saptaması yapan doktor ile çalışan Mario, doktorun asistanı ile cesetlerin yığıldığı koridorda halâ hayatta birini kurtarırlarsa da, kurbanın ikinci kez öldürülmesine tanıklık etmeleri gerekir.

Babası ve kardeşi askerler tarafından götürülen, askerlerin vurduğu köpeğini tedavi ettiği dansçıya yardım eden Mario, kadının, saklandığı yerde sevgilisiyle buluşmasına dayanamaz; her ikisini, saklandıkları duvar girintisine,
-çıkmaları engelleyecek biçimde yığdığı eşya ile- gömer.


Danimarka 2010 yapımı, Kapanış Filmi Daha İyi Bir Dünyada: Yönetmen Susanne Bier, oyuncular Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Mikael Persbrandt... Festivalin en iyi filmlerinden bir diğeri, Türkçe afişleri Atlas fuayesini süsleyen Daha İyi Bir Dünyada, annesini kanserden yitirince öfkesini babasına yönelten 12 yaşındaki oğlanla, -Afrika'daki bir mülteci kampında aralıklarla hizmet verirken yokluk, yoksulluktan çok zorbalıktan bezgin doktorun oğlu, okuldaki zorbalıkla baş edemeyen- sınıf arkadaşının öyküsünü anlatır.

Danimarka'da da, Afrika'da da zorbalığın rengi aynıdır.

Hiç yorum yok: