13 Ekim 2008 Pazartesi

Hafta içi emekli tarifesi seansları dolduran "abla" Pazartesi dört film görür

13 Ekim 2008 11:00'de, Hong Kong, 2008 yılı yapımı Zamanın Külleri: Yönetmen, müziğiyle de gönüllere yerleşmiş Aşk Zamanı filminden tanış Wong Kar-wai, Oyuncular: Jackie Cheung, Leslie Cheung, Maggie Cheung.YoYo Ma 'nın muhteşem müziğiyle süslü film, kalpleri kırık âşık silâhşörleri anlatır. Uzakdoğu Sineması'nın tanıdık, bildik kılıç ustaları öyküsünden çok, anlatılışını beğenir "abla"; parlak renklerle betimlenmiş eşsiz doğa görüntülerini fon almış yoksul köylüler, kendilerini, soyanlardan korusun diye tuttukları "ayağında ayakkabısı olan bir silâhşör", kan! "Abla" oldum olası şeftali, kiraz çiçekleri, porselen güzelliğiyle kadınlar ve kan! kompozisyonlarını, bunca güzellik içinde böyle acımasızlığı içine sindiremez. Vizyona girecek filmlerden...

Yönetmenliğini Courtney Hunt'ın yaptığı 2008, ABD yapımı Donmuş Irmak, bol ödüllü bağımsız Amerikan filmi. Melissa Leo, Misty Upham, Michael O'Keefe oynamış. Amerika-Kanada sınırındaki Mohawk bölgesinde yaşamlarındaki parasal zorluklar yüzünden insan kaçakçılığı yapanlarla işbirliği yapmak zorunda kalan, biri beyaz diğeri kızılderili iki kadın, "anne olan kadın"ın, yaşamın gaddar sivriliklerini nasıl yumuşatabildiği üzerine güzel örnekler verir. Bir yerlerde -ille de bir benzeri olması, onun izini sürmesi gerekliymiş gibi- Thelma-Louise yakıştırmasını duyduğu, hiç de katılmadığı film, beyaz kadının büyük oğlunun iyi karakteri, polisin beyazlarla ilgili önyargı/hoşgörüsü ile mutlu biter, "abla" bıçaksırtı gelişmelerin güzel sonlanmasıyla derin bir "oh!" çeker. Vizyona girecek filmin çok beğenileceğinden emindir!

Günün üçüncü filmi, "abla"nın, 1998'de Cannes'da ödül alan, dogma filmlerinin en güzeli muhteşem Şölen ile tanıdığı Thomas Vinterberg yönetmenliğinde, Danimarka 2008 yapımı Eve Dönüş: Oliver Moller Knauer, Thomas Bo Larsen, Ronja Mannov Olesen'in oynadığı film, Vinterberg'in önceki filmlerinin tersine eğlenceli; özel bir mesajı yok ama başta şef olmak üzere bir çok özel insan var.

"Abla"nın 21:30'da izlediği, 2008, Fransa yapımı bir gala filmi, Sınıf: Yönetmen Laurent Cantet, edebiyat öğretmeni rolünde François Begaudeau aynı zamanda yarı özyaşamöyküsel romanını oynamış. Paris'te, merkeze yakın bir ortaokulda Arap, Antilli, Çinli, Afrikalı bir sınıf dolusu yeniyetme öğretmenlerin sabrının sınırını zorlarlar. Çatır çatır hak iddia eden, sistemin avantajından faydalanıp uyum sağlamayı reddeden,bizdeki öğretmen-öğrenci ilişkisiyle kıyaslandığında çok daha saldırgan, cüretkâr, küstah öğrenci tipi "abla" çok uzak! Ona göre Sınıf, filmden çok belgesel; doğal yolla elde edilen gözlem, uzun uzun incelenmeyi hak eden, günümüzde şiddetin kökleriyle ilgili çok değerli ip uçları barındıran bir çeşit laboratuvar. Cannes'da Altın Palmiye almış.

Hiç yorum yok: