17 Ekim 2008 Cuma

"Abla", 2008, 7. Filmekimi'ni değerlendirir ve -kendince- yıldız sıralaması yapar.

Bir haftada, 39 seansta, 33.500 kişinin izlediği 22 filmden 16'sını, Sınıf, Beşir'le Vals, Tıkanma, Körlük, Lorna'nın Sessizliği, Donmuş Irmak, Daima Mutlu, Palermo'da Yüzleşme, Zamanın Külleri, Denizkızı, Limon Ağacı, Cenova, O'Horten, Rüya, Küçük Denizkızı Ponyo, ve Eve Dönüş'ü gören "abla, Rüya, Palermo'da Yüzleşme, O'Horten'in müziklerini, Körlük, Zamanın Külleri, Rüya, Cenova ve Palermo'da Yüzleşme'nin görüntülerini beğenir. Körlük, Beşir'le Vals ve Sınıf insan davranışı, neden ve sonuçları üzerine zengin birer laboratuvar gibidir. "Kadın"ın, "anne olan kadın" duyarlılığının başrolde olduğu filmler Körlük, Lorna'nın Sessizliği, Donmuş Irmak, Daima Mutlu, Denizkızı, Limon Ağacı. Kentlerin başrolde olduğu filmler Cenova ve Palermo'da Yüzleşme ve O'Horten. İki çizgi filmden biri, bir kıyımı, insanlık trajedisini aktarırken, diğeri pembecik, pamuk şeker tadında yumuşacık bir masal... "Birlikte değerlendirildiğinde" diye düşünür "abla", "yaşamın kendini bundan daha güzel/doğru anlatması mümkün mü?"

Gücünü - büyük olasılıkla- çok sağlam fikriyle romandan alan Körlük, "abla"ya göre, 7. Filmekimi'nin en iyi filmi; çok etkileyici çevre düzeniyle de, bir filmde "abla"nın en önem verdiği şeyi yaparak yeni şeyler söyleyen film, pek çok sahnesiyle uzun süre aklından silinmeyecek!

"Abla" sıralamasını 10 üzerinden yapar
: Körlük 10, Donmuş Irmak 9, Lorna'nın Sessizliği 8, Sınıf 7, Limon Ağacı 6, O'Horten 5, Zamanın Külleri 4, Küçük Denizkızı Ponyo 3, Beşir'le Vals 2, Palermo'da Yüzleşme 1.

Hiç yorum yok: