17 Ekim 2008 Cuma

2008 Filmekimi son gününde "abla", görünüşe göre dördü de satın alınmış, dört fim görür.

11:00'de, O'Horten: 2008 Norveç yapımı, yönetmeni Bent Hamer, oyuncular, Bard Owe, Espen Skjonberg, "abla"nın bayıldığı Lars von Trier başyapıtı Krallık dizisinden tanıdık Ghita Norby... Bol ödüllü filmin, çok güzel müziklerini Kaada yapmış. Broşür, 40 yıl çalışıp emekli olan Norveçli tren makinisti, çekingen, sakin yaradılışlı Odd Horten'i anlatan filmin, "uygulamalı varoluşçu felsefe" biçiminde tanımlandığını yazmış.

Limon Ağacı, İsrail-Almanya-Fransa, 2008 yapımı. Yönetmeni Eran Riklis, oyuncular, Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman. Berlin Panorama İzleyici Ödüllü film, Filistinli dul Selma'nın, tam karşısına, sınırın öte yanına villa kondurup, güvenlik kaygısıyla, babasından miras limon bahçesini söktürmeye kalkışan savunma bakanına direnmesini anlatıyor. Arada genç avukatına da gönlü kayan Selma, limon ağaçlarının 30 cm'ye kadar budanması karşılığında bahçesini kurtarmakla yetinir.

Küçük Denizkızı Ponyo: Japonya 2008 yapımı, Hayao Miyazaki'nin yönettiği çizgi film, insan olmak isteyen Japon balığının, Andersen'in Küçük Denizkızı ve Japon halk masalı Urashima Taro'nun harmanından oluşan, öyküsünü anlatıyor. Miyazaki'nin, 2004 yapımı Yürüyen Kale adlı filmine de bayılan, yeterince sabırlı olsaydı çizgi filmci olmayı isteyen "abla" için çok hoş buluşlar barındıran, el çizimi, parlak pastel renkli sevimli, masum film, her yaştan izleyicinin ilgisini hakeder.

Festivalin son gala filmi, Tıkanma: Yönetmen Clark Gregg, oyuncular Sam Rockwell, Anjelica Huston, Kelly Macdonald. "Abla", David Fincher yönetiminde Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter'ın oynadığı, anafikrini çok beğendiği Fight Club (Dövüş Kulübü) yazarının bir diğer romanı Choke'den uyarlama filmi hiç beğenmez. Bir kaç iyi espriye karşın, bir seks bağımlısı üçkağıtçıyı anlatan bu filmde, "abla"nın kendisiyle özdeşleştirdiği hiç kimse, tek bir olay yok! Kızkardeşinin, "romanın çok daha sert olduğunu" belirttiği, rahatça izlese de bir şey almadığı film, "abla"nın görmediği filmler listesine girer!

Hiç yorum yok: