20 Ekim 2009 Salı

"Abla" Filmekimi 2009, 4. gününde üç film görür: İntikam Peşinde, Che 1 - Arjantin ve Che 2 - Gerilla

Hong Kong-Fransa, 2009 yapımı İntikam Peşinde, "abla" ile birlikte izledikleri filmin çıkışında, arkadaşının "gitti iki saatimiz!" diyerek pek güzel ifade ettiği gibi, yeni bir sözü olmayan filmlerden. Yönetmen Johnnie To, oyuncular, "abla"nın bir zamanlar Sylvie Vartan'la yaşadığı aşkla hatırladığı şarkıcı Johnny Hallyday, Sylvie Testud, Simon Yam... Hikâye basit: Bir Mafya patronunun kendisiyle ilgili bilgiyi açık edeceğini düşünerek öldürttüğü ailenin büyükbabası, Paris'teki lokantasını bırakır, Makao'ya kızının intikamını almaya gelir. Yol yordam bilmediğinden, kaldığı otelde tesadüfen icraatına tanık olduğu üç tetikçinin desteğine ihtiyaç duyar. 20 yıl önceki -"polis gibi bir şey" dediği kiralık katillik mesleğinden gelen- yeteneklerini kazanırsa da, kafatasındaki kurşun yüzünden hafızası ara sıra bulanır. Memento (Akıl Defteri) soslu filmden akılda kalan bir kaç sahne, dolunaylı gecedeki ve tarladaki kağıt balyalı vuruşma, Eski Beşli'nin evinden kaçış, atış taliminde bisikletin kurşun itişiyle yol alışı... Johnny Hallyday'ın rolü önce Alain Delon'a önerilmiş.

İspanya-Fransa, 2008 yapımı Che 1 - Arjantin ve Che 2 - Gerilla, ardarda iki seansta izlenen, uzun bir çeşit belgesel. Yönetmen Steven Soderberg, oyuncular Benicio Del Toro, Santiago Cabrera, Vladimir Cruz, Jorge Perrugoria... "Abla"nın, Devrimin İzinde başlıklı Küba gezisi sırasında görüp, izlenimlerini http://senbilirsinablaseyyah.blogspot.com/2008/10/yerel-rehber-jorge-kuran biri.html adresinde anlattığı Sierra Madre'deki kamp yaşamı, devrimin önemli kilometre taşı -Che'nin anıt mezarını, müzeyi ziyaret ettikleri- Santa Clara gibi filmin birçok mekânını tanıyor olmak, bolca flashback'le anlatılan birinci bölümü izlemeyi hiç de kolaylaştırmaz.

İzleyen seansta, Che'nin Bolivya'ya geçişi, örgütlenme çabası, yakasını hiç bırakmayan astım krizleri, Amerikan destekli iktidarın daha deneyimli oluşuna ek, zamanın bilinç düzeyinin -artık-hareketi desteklemeyişi yüzünden başarısızlığa uğrayışı, çizgisel -bilmemkaçıncı gün- düzende, izlenmesi çok daha kolay biçimde anlatılır. Sonunu bildiği film, bir kez daha "abla"nın yüreğini derin derin sızlatır.

Hiç yorum yok: