22 Şubat 2010 Pazartesi

"Abla", izlediği üç filmle !f İstanbul 2010'u kapatır: Yaz Savaşları, Yeraltı Peygamberi ve -festivalden vizyona- Aşk Dersi

!f İstanbul 2010, son günleri: Emek Sineması'nın, demir parmaklıklarla örtülü girişi, zaman tüneli duygusu yaratarak 2009 Filmekimi'nde donup kalmış, Caddede festivaller dışında "abla"nın devam ettiği sinemalardan Beyoğlu Sineması büyük salonu Recep İvedik işgali altında, küçük salon (Pera)da bir önceki festivalden gelme, ödüllü, -Old Boy'un yönetmeni- Chan-wook Park'ın, "abla"nın beğendiği, yer yer çok komik vampir filmi Kan Arzusu oynamakta. Gişedeki hanıma çıkışta, izlediği film hakkında bilgi veren "abla"nın, sürekli müşteri sıfatıyla, arada indirimli bilet aldığı Alkazar'da,bir hafta daha Bulanık Sular ve -!f İstanbul'dan vizyona- Aşk Dersi gösterilmekte...

2009 Japonya yapımı Yaz Savaşları: Yönetmen Mamoru Hosoda, seslendirenler Ryunosuke Kamiki, Nanami Sakuraba, Mitsuki Tanimura, Sumiko Fuji... Klâsik Japon çizgi filmi tarzı/formatındaki bilimkurgu, samuray ruhlu büyükannenin, doğa ortasında, muhteşem güzellikteki geleneksel büyük evinde yaşanan doğum günü telaşı sırasında herşey yolundayken, istenmeyen akrabalardan hırçın genç adamın yarattığı avatarın, matematik dehası konuk gencin bilmeden çözdüğü şifreyle, neredeyse tüm işle(mle)rin gerçekleştirildiği Oz Sanal Dünyası'na girip, Amerikan ordusu marifetiyle işgal nesnesine dönüştürülüşü, -ekonomik- sistemin çöküşü, bir uydunun kontrolden çıkışı, soluk kesen aksiyon sahneleri sonunda hayatın yeniden yoluna girmesi konulu güzel canlandırma filmi, "abla"da, bu zamana dek burun kıvırdığı sanal gerçekliğin de, bir başka gerçeklik biçimi olabileceği yönünde bir şüphe yaratır, ilk kez!

2009 Fransa yapımı Yeraltı Peygamberi: Yönetmen Jacques Audiard, oyuncular Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif... 19 yaşındaki Korsikalı Malik, cebinde tek bir sigara, bir çakmak ve değersiz buruşuk bir kağıt parayla, polise saldırmaktan içeri girdiğinde, kendine özgü kanunları olan hapishane düzeninde yerini almakta gecikmez. Hapisliği ve şartlı tahliyesi boyunca, "abla"nın küçük kız kardeşinin "içeri girerken hiçbir şeyi yoktu, çıkarken hazır aile ve zengin gelecek dahil, herşeyi oldu" diye özetlediği biçimde, rolünü/kartlarını akıllıca oynar. Abdel Raouf Dafri ve Nicolas Peufaillit'in orijinal senaryosundan uyarlama, gerçek gözleme dayanan sert ama güçlü film, yine "abla"nın kızkardeşinin "Fransızlar gangster filmlerini her zaman çok iyi yapıyorlar" saptamasını haklı çıkarır nitelikte.

Festival bitmeden vizyona; Alkazar'da, 2009 İngiltere yapımı Aşk Dersi: Yönetmen Lone Scherfig, oyuncular Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Emma Thompson... Ailece Oxford'u hedeflemiş çok başarılı genç bir kızın, bir gün, kendisini hayatı yaşayarak öğrenmekle, kitaplardan öğrenmek arasında kararsızlığa iten orta yaşlı bir adamla karşılaşmasının, onunla yaşadıklarının hikâyesi... Kadın hareketinin başlangıçında, ailesinin desteğiyle yaşadığı badireyi deneyime çevirebilen, güçlü kişiliği ile yaşamını doğru yönlendirecek kararları alabilen genç kız, 60'lı yıllar Londra'sını, eğitim düzenini, ahlâk yargılarını... yansıtan başarılı bir dönem filmi.

Ve "abla"nın !f İstanbul 2010, yıldız listesi:
Mary ve Max, Köpeğim Tulip, Metropia, Hızlı Silahşör Murugun, 40, Koca Adam, Yüreğimdeki Diken, Aşk Dersi, Yeraltı Peygamberi, Kemik Adam.

Hiç yorum yok: