9 Ekim 2010 Cumartesi

Filmekimi 2010 ikinci günü "abla", iki film görür: Mamut, Mutluyum, Devam Et

Fransa, 2010 yapımı Mamut: Yönetmenler Benoit Delepine, Gustave Kervern, oyuncular Gerard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani... Kendini bildi bileli çalışmış, tek gün izin kullanmamış, hastalık çıkarmamış, huysuzluk dahi etmemiş Serge, bu özelliğiyle ideal bir işçiyken, -güya-, kendisi için düzenledikleri uğurlama partisinde, yumuldukları çerez çıtırtısı eşliğinde şefin yaptığı konuşma sırasında, -güya- arkadaşlarının tekinin bile kendisine bakmadığı muhteşem sahneyle uğurlanır. Emeklilik hediyesi, karısının "ne olsa mikrodalga fırın ya da düz ekran TV'nin yerini tutmaz" diyerek dalga geçtiği 2000 parçalık yapboz'dur.

Emekliliğinin ilk günü çıkan karışıklık üstüne, eksik ödenmiş sigorta primleri yüzünden çekecekleri ekonomik sıkıntı kapıdayken, Serge, akıllı karısının itişiyle, eksik evrakları tamamlamak üzere,
acı bir anıya neden olduğundan yıllarca el sürülmemiş motosikletine atlar, yola koyulur. Bazısı kapanmış, birkaçı fazla vergi ödememek için Serge'i bildirmemiş, biri alzheimer olmuş, diğeri kendisini salak bulduğu için kayda almamış işyerleri/patronları boyunca dolanıp dururken parasını bir fahişeye kaptıran Serge, arada, tuhaf yeğeni ve kuzeninin evine uğrar. Başından kan sızan güzel genç kadının eşlik ettiği yolculuğu boyunca değişim geçiren Serge, yıllar içinde çok değer kazanmış motosikleti satarak ekonomik problemini, sevgilisinin hayaletinin "bensiz mutlu ol" dileğine uyarak yüreğindeki düğümü çözer, hatta lise bitirme sınavına girer, şiir bile yazar. Koca göbekli, beline dek uzanan lüle lüle saçlı, yaşlandıkça, çirkinliğiyle birlikte karizması artan Gerard Depardieu'nün götürdüğü, izlenesi, güzel bir yol filmi.

2010 Sundance İzleyici Ödüllü,
ABD, 2010 yapımı Mutluyum, Devam Et: Yönetmen Josh Radnor, oyuncular Malin Akerman, Josh Radnor, Kate Mara... Altı New Yorklunun, temelini aşk ilişkisinin oluşturduğu, -"abla"nın "klâsik festival filmi" tanımlamasını hakeden- türde filmlerden biri. "Abla"nın, bir gün önce izlediği, Des Hommes et des Dieux orijinal adının -Tanrının Adamları diye değil- İnsanlar ve Tanrılar şeklinde çevrilmesinden duyduğu rahatsızlık, Happy Thank You More Please orijinal isminin Mutluyum, Devam Et diye çevrilmiş olmasıyla tekrarlanır.

"Abla"ya göre, filmin,
-kahramanlardan birine Hintli taksi şoförünün söylediği, hakettiğimiz gibi mutlu olmayı istiyorsak, minnet ve şükran belirterek biraz daha fazlasını isteme'ye dayanan- anafikri "Mutluyum, teşekkürler, biraz daha lütfen..." cümlesi, Mutluyum, Devam Et olunca bir dizi tuhaf sözcüğe dönüşmüş.

Hiç yorum yok: