13 Ekim 2010 Çarşamba

Filmekimi 2010 altıncı günü "abla", üç film görür: Ağaç, Chatroom, Aslı Gibidir

Fransa-Avustralya, 2010 yapımı Ağaç: Yönetmen Julie Bertucelli, oyuncular Charlotte Gainsbourg, Marton Csokas, Morgana Davies... Arabanın kasasında giderken tarlaya daldıklarında şaka yaptığını sandığı babasının kalp krizi geçirip ölmesi üzerine, üç erkek kardeşi ve eşine âşık annesinden fazla sarsılan Simone, 15 yıldır oturdukları kır evi önündeki devasa ağaca sığınır, oradan, ölmeden az önce kol saatini kendisine veren babasıyla iletişime geçer. Az zaman sonra anne, kızına katılırsa da, kocasının ölümünden sekiz ay sonra ağacın altüst ettiği kirli ve temiz su tesisatı için yardım almaya gittiği kasabada, hem iş bulur, hem de sevgili edinir. Oğlanlar duruma uyum sağlarlar ama Simone, babasının anısına katı biçimde bağlıdır. Ağacın dallarından biri, evin üzerine yıkılp bir kısmını yıktığında, babasıyla özdeşleştirdiği ağacın kesilmesini engellemek üzere, yiyecek stokladığı ağaç kabinde eyleme başlar. "Abla", filmin sonunu yazdığından şikâyet eden kızkardeşinin uyarısını gözönüne alır, laser altyazısı döşenmiş, vizyon sırası bekleyen bu güzelim film hakkında, "görmeye değer"den fazlasını yazmaz.

"
Abla"nın ikinci filmi, Halka 1-2 ile pek beğendiği Karanlık Sular'ın yönetmeninden; İngiltere, 2010 yapımı Chatroom: Yönetmen Hideo Nakata, oyuncular Aaron Johnson, Imogen Poots, Matthew Beard... -Bir önceki festivalin güzel filmlerinden Nowhere Boy'un John Lennon'ı- Aaron Johnson'ın canlandırdığı etkileyici William, oluşturduğu küçük grubunda, zayıflığını keşfettiği Jim'i, daha önce benzerlerini yaptığı biçimde, empati kurmuş gibi yaparak intihara sürüklemeye çalışır. Diğerleri, William'ın, meslekî kariyerini riske soktuğu Eva, ailesine karşı küçük çaplı şiddete azmettirdiği Emily, sevdiği kızın ağabeyinden dayak yemesine neden olduğu Mo, farkına vardıkları gidişi engellemeye çalışırlar. "Abla"nın bir miktar ürkerek gittiği; sanal ile realitenin uygun biçimde birbirine geçip ayrıştığı muhteşem anlatımı, chat odalarının kendilerine özgü duyguyu yaratan güzel tasarım/dekoru, gerilimi, aksiyonu yerli yerinde laser altyazılı film, Halka serisi izleyicisinden çok daha fazlasını salonlara çekecek nitelikte.

2010 Cannes En İyi Kadın Oyuncu Ödüllü, Fransa-İtalya, 2010 yapımı Aslı Gibidir: Yönetmen Abbas Kiarostami, oyuncular Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carriere... Kitabının tanıtımına katıldığı İngiliz yazarın, daveti üzerine küçük sanat galerisine uğradığı güzel kadın, adamı, arabasıyla Toscana'da küçük bir köye götürür. Birlikte, kilisede birbiri ardına kıyılan nikâhlardan birine katılırlar, kadın, minik cafe'de servis yapan yaşlı kadından, adam da turist yaşlı adamdan öğütler alır. Akşama yakın, izleyicinin, 15 yıldır evli, birbirlerini sevmelerine karşın mutsuz, karı-koca olduğunu anladığı ikilinin, hikâyesinin, Kiarostami'nin anılarına dayandığını okuyan "abla", yükseldiği dönemde, ödüle boğulan İran Sineması'ndan bazısı zorlayıcı nice film izlemişliği vardır. Sinemanın, kadın erkek ilişkisinden, eşcinsel beraberliklerine ve duyarlılıklarına eğildiği bu zamanda, -takıntı derecesinde romantik kadın fikrine de sempati duymayışının etkisiyle- "abla" Aslı Gibidir'i ziyadesiyle eski moda bulur.

Hiç yorum yok: