8 Nisan 2009 Çarşamba

5. güne ulaşan 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, "abla" üç film daha görür: Mutant Uzaylılar, Suçüstü ve Bellamy.

Canlandırma Sineması bölümünden, Bill Plympton'un yazıp yönettiği, Dan McComas, Francine Lobis...'in seslendirdiği, 2001 ABD yapımı Mutant Uzaylılar: Çok ödüllü film, paragöz Amerikan Başkanı'nın uzaya -dönmemek üzere- yolladığı astronotun, uzayda Burun ve Parmaklar Gezegeni'nde 20 yıl yaşayıp Dünya'ya dönmesini anlatır. Kızı gökbilimci olmuştur, sevgilisiyle birlikte, babasının ölürken emanet ettiği insan DNA'sı taşıyan mutantları kötü adamlardan kurtarır. Filmin sonunda title akarken araya giren görüntülere bakılırsa, ekip, filmi, "abla"nın grafik eğitimi aldığı ilk yıllarda gördüğü animasyon dersindeki gibi, 1 saniyelik görüntü için asetat üzerine en az 18 resim çizildiği yöntemle üretmiş.

Öğlen, "abla" bir gün önce yaptığı mısır ununda hamsi planını gerçekleştirmek üzere, Turnacıbaşı Sokak girişindeki Balıkçı'ya gider. Çorbasını bitirir, hamsiyi bekleyip bakınırken önündeki masada oturan kadının omzu üzerinden, okuduğu gazeteye gözü takılır; "Radikal yazarlarından Hızır Tüzel'e son görev..." diyen bir haber ve altta da bu güzel insanın bir fotoğrafı... "Abla" Hızır Tüzel'i, çok patronlu reklam ajansından, onun metin yazarı kendisinin stüdyo şefi olduğu zamandan tanır. Birlikte çalıştıkları zaman boyunca, diğer binada sıkıldığında atölyeye gelip "abla"nın yanındaki kalorifer peteğine oturan, beraberce ucunu kaçırdıkları kitaplar, filmler konulu sohbetlere daldıkları Hızır Bey'i "abla", yaşamın acımasızlığına dayanmakta zorlanan duyarlı, iyi yürekli, kibar, zarif, birikimli muhteşem bir insan olarak hatırlar. Gözünden akan yaşın nedeni, Ege'de, birbirlerine bunca yakın oturduklarını bilmeyip, bunu ölümüyle öğrenmiş olmak!

Ustalara Saygı
bölümünden, yönetmen Raymond Depardon belgesellerinden, 1995 tarihli iki ödül sahibi, Fransa 1994 yapımı Suçüstü:
Suçüstü yakalanmış âdi suçlu ondört kişi -iki-üç Fransız dışında- Malili, Cezayirli... "Orada çarem yoktu!" dedikleri Afrika'nın, yoksul insanları. Savcı vekili tarafından alınan ifadeleri sırasında ortaya çıkan manzarayı "abla", "...zamanında sömürdükleri, kaynaklarını kendi ülkelerine aktardıkları ülkelerin fertlerinin şimdi alacakları peşine, insan olarak hakettikleri daha iyi yaşam umudu ardına düşüp kendilerinden çalınana çekilmeleri çok doğal!" diyerek açıklar.

Yıllara Meydan Okuyanlar
bölümünden bir Claude Chabrol filmi; Gerard Depardieu, Clovis Cornillac...'ın oynadığı, 2009 Fransa yapımı Bellamy. Karısı Mısır'a gitmek isterken, onun ailesinin yazlığında dinlenmeyi seçen, yolculuk sevmez polis Bellamy, içine -sevinçle- çekildiği, sigorta yolsuzluğu, tango provaları, estetik operasyonla yüz değiştirme gibi bir dizi entrikayla örülü cinayeti çözer. Hırsız, serseri erkek kardeşiyle büyük tezat gibi görünse de akıllı, şanslı, mutlu Bellamy'nin filmin sonundaki itirafı durumu eşitler niteliktedir. Güzel bir polisiye daha!

Hiç yorum yok: